NIEUWS

12 november DE KLIMAATKRANT
In deze krant, uitgegeven door Milieudefensie en Wise: over windmolenparken als 'safe haven' voor vissen, samen van het gas af, portretten van jonge mensen die tegen nieuwe kerncentrales zijn en inwoners van Borssele sceptisch over bouw van kerncentrales in hun 'backyard'.

12 november KLIMAATMARS AMSTERDAM
Meer dan 70 Zeeuwen, waaronder veel sympathisanten van Borsele tot de Kern, zijn afgereisd naar Amsterdam. Er hebben in totaal zo'n 85.000 mensen meegedaan. Wat een geweldige opkomst! Voor ons was de leus: Kernenergie is geen klimaatbeleid! En daarna: Borssele 2 en 3..... Doch 't nie! '

7 november EEN NIEUWE POSTER!
De nieuwe poster is zowel binnen als buiten te gebruiken. Deze is te bestellen via info@borseletotdekern.nl
Vermeld volledig adres en de hoeveelheid (max 5) die je wilt hebben. De A3 poster wordt dubbelgevouwen verzonden. Verzendkosten à € 4,40 overmaken aan NL95 RBRB 8841 4276 55 tnv Stichting Borsele tot de Kern. De posters zijn ook af te halen in Driewegen, Goes, Nisse en Borssele. Adressen delen we via de mail.

Poster

25 september EINDELIJK HET NOS JOURNAAL GEHAALD!
Op de laatste bijeenkomst van de Borselse Voorwaarden Groep in Heinkenszand was de NOS aanwezig. Daar hebben we natuurlijk even goed gebruik van gemaakt. Al was het uiteindelijk een ultrakort fragment. Frits zei: "Het is niet nodig, we hebben zon, wind, waterstof, opslag...""

NOS-Journaal

22 september HET PAST NIET!
Kees Thielen, stedebouwkundige en lid van Borsele tot de Kern, heeft het precies uitgerekend. Alle geplande energieprojecten PLUS twee kerncentrales past gewoon niet! Voor het bouwterrein is zo'n 175 hectare nodig, in het Sloegebied is slechts 45 ha vrij. Gaan de plannen de Sloerandgrens over? Dat is niet wat de omwonenden willen! De regionale pers heeft zich ook op het onderwerp gestort, zie pagina 'In de pers'.

19 september BtdK MEETS TOUR DE FRANS!
Een deel van het bestuur van BtdK heeft Frans Timmermans mogen ontmoeten in het dorpshuis van Borssele. Frans Timmermans wilde ons ontmoeten in het kader van zijn 'Tour de Frans'. We hadden een goed gesprek en hebben Frans de nodige informatie meegegeven.

TourdeFrans

5 september NAAR DEN HAAG
Het was even spannend: wordt kernenergie controversieel verklaard of niet? Een groep van 30 mensen was aanwezig bij de Vaste commisievergadering EZK. Maar eigenlijk wisten we het al: dat ging niet gebeuren. Ten eerste omdat de partijen die daar vóór zouden zijn nu ver in de minderheid zijn en ten tweede: er zijn sowieso weinig onderwerpen controversieel verklaard. Het oude gebruik om een kleine minderheid tegemoet te komen is kennelijk verwaterd.

Den Haag

10 augustus BRIEF AAN LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER
Het kabinet is gevallen. Wat betekent dat voor de plannen rond kernenergie? Daar besluit de Tweede Kamer op 5 september over en wij hopen dat het werk aan kerncentrales door de Tweede Kamer stil gelegd wordt.
Borsele tot de Kern (BtdK) heeft, mede namens Stroom naar de Toekomst (SndT) en Bescherm de Delta, een brief aan de kamerleden gestuurd met het pleidooi om kernenergie in de ijskast te zetten. Na de verkiezingen is het aan een nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet om verdere besluiten te nemen.
Lees hier onze brief aan de Tweede Kamer om kernenergie controversieel te verlaren.

TK-brieven op de post

1 juli FIETSTOCHT EN MANIFESTATIE
Borsele tot de Kern heeft samen met Stroom naar de Toekomst en Wise een fietstocht georganiseerd met aansluitend een manifestatie bij de kerncentrale in Borssele. Ondanks het slechte weer fietsten zo'n 50 mensen de 40 km lange tocht door het fraaie Zuid-Bevelandse landschap. Op de manifestatie waren ruim honderd mensen, er werd gesproken door BtdK en SndT en de bestuursvoorzitter van het ZMF. Broeder Dieleman sloot de dag af met zijn poëtische liedreen over het Zeeuwse landschap.

fietstocht en manifestatie

27 juni BTDK NIEUWSBRIEF 7
BTDK NIEUWSBRIEF 7

21 juni HINKLEY POINT C: VOORBEELD VOOR BORSSELE 2 EN 3?!
Op uitnodiging van Borsele tot de Kern was Roy Pumfrey in 's Heerenhoek om te vertellen over zijn ervaringen met de bouw van twee kerncentrales in zijn 'achtertuin'. Dat project is vergelijkbaar met de plannen voor Borssele. Na zijn presentatie, gaf hij uitgebreid antwoord op vragen vanuit de zaal over de gevolgen op de omgeving, de natuur, op de woningmarkt, op de lokale economie en op het dagelijkse leven.
Bekijk hier zijn presentatie (in het Nederlands).
Op youtube vind je de drone-opname uit de presentatie.

fietstocht

affiche 21 mei

16 juni ONAFHANKELIJKE EXPERTS???
De gemeente Borsele heeft een groep van 100 burgers samengesteld die zgn 'voorwaarden' moeten formuleren voor de bouw van twee kerncentrales en nog 7 grote energieprojecten.
Tijdens de presentatie van de onafhankelijke, lokale experts, die de groep moeten bijstaan, bleek dat twee van de experts bij EPZ resp. COVRA werken, bedrijven die belang hebben bij de uitbreiding van kernenergie. Zij verkeren dus niet in een onafhankelijke positie.
Borsele tot de Kern heeft de Gemeenteraad hierover aangeschreven; de Raad is immers opdrachtgever van de Borselse Voorwaarden Groep (BVG). In de brief roepen zij de Raad op de weeffout te corrigeren door nog twee ECHT onafhankelijke experts te benoemen. De Raad doet niets met dit signaal.
briefwisseling met de gemeenteraad.

10 mei EZK: ONBEANTWOORDE VRAGEN EN SLAPELOZE NACHTEN...
Op 10 mei waren we aanwezig bij de informatieavond in De Stenge in Heinkenszand. De ambtenaren van minister Jetten gaven weer geen antwoord op de vragen die er leven. Wij, Borsele tot de Kern en Stroom naar de Toekomst, hebben de zaaltjes verlaten, na het voorlezen van een verklaring. In deze verklaring benoemen wij het slechte besluit van de minister en wat dat voor de inwoners betekent: iedere slapeloze nacht door door het slechte beleid is onomkeerbaar. De verklaring is hier te lezen.
Ook hebben we voor minister Jetten 'Tien voorstellen voor een eerlijke en zinvolle discussie over kernenergie' aan de ambtenaren meegegeven. Eerste Kamer, Tweede Kamer, provincie Zeeland en gemeente Borsele hebben een afschrift ontvangen. Deze brief is hier te lezen:
= Brief aan minister Jetten
= Tien voorstellen voor een eerlijke en zinvolle discussie over kernenergie

23 mei AVOND VOOR SYMPATHISANTEN
Op de tweede avond voor onze sympathisanten hebben we terug gekeken op het afgelopen half jaar en gebrainstormd over nieuwe activiteiten. Van Hattumhuis, Zomerstraat 16, 4437 AE Ellewoutsdijk, dinsdag 23 mei vanaf 19:30 uur.

uitleg

15 april BTDK NIEUWSBRIEF 6
BTDK NIEUWSBRIEF 6

13 april DE VIJF VAN BTDK
De Gemeenteraad van Borsele heeft ons uitgenodigd te spreken op de "informerende raadsvergadering" over grootschalige energieprojecten. Dat hebben we gedaan - 'we' is in dit geval Levien de Putter (over leefbaarheid en landschap), Mieke Jansen (over de 'meterkast'), Ruben Vermeule (over de Westerschelde), Petra Luteijn (over het betrekken van inwoners) en Frits Otte (over het plan om 100 inwoners de "Borsele Voorwaarden" op te laten stellen).
de vijf spreekteksten.
Raadsvergadering (onze presentatie begint op 27:00).

10 maart VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN
We gaan komende woensdag naar de stembus om het bestuur van de provincie te kiezen. Hoe staan de partijen tegenover kernenergie? Dat hebben we samengevat op één A4-tje. Dit is geen stemadvies! We hebben alleen het punt kernenergie uit alle andere, ook belangrijke punten gelicht.
overzicht van partijen en hun positie t.a.v. kernenergie.

7 maart START PETITIE BORSSELE 2 EN 3: DOCH 'T NIE!'
Borsele tot de Kern start samen met Stroom naar de Toekomst en Bescherm de Delta een petitie tegen de plannen van het kabinet om in Zeeland twee nieuwe kerncentrales te bouwen. We zullen de petitie aanbieden aan de provincie Zeeland. De petitie loopt nog tot september 2024. Dus tekenen kan nog steeds!
Ga hier naar de petitie en onderteken deze!
persbericht over de petitie

7 maart BTDK NIEUWSBRIEF 5
BTDK NIEUWSBRIEF 5

2 maart MEET UP: PASSEN ER TWEE KERNCENTRALES IN HET ZEEUWSE LANDSCHAP?
Op donderdag 2 maart organiseren we de MeetUp "Passen er twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse landschap?"
De MeetUp vindt plaats in de Latijnse School in Middelburg.
Download het programma van de MeetUp
De MeetUp was eerder gepland in de Zeeuwse Bibliotheek, maar is vanuit de ZB om onduidelijke redenen geannuleerd.
persverklaring over de annulering door de Zeeuwse Bibliotheek van de MeetUp

1 maart HOE BELANGRIJK VIND U VEILIGHEID?
In november heeft de gemeente Borsele een enquête onder de inwoners laten houden door bureau DUO. De vragen waren gericht op het verzamelen van de voorwaarden die de inwoners aan de komst van nieuwe kerncentrales zouden willen verbinden. Het rapport met de resultaten is vorige maand verschenen. Borsele tot de Kern zet vraagtekens bij deze analyse: vraagtekens bij de representativiteit van de steekproef, het grote open-deur karakter van de vraagstellingen en vraagtekens bij de onvolledigheid van de analyse.
persbericht over de rapportage van de enquête.

17 februari HOE GROOT IS EEN KOELTOREN?
Op vrijdag 17 februari verzorgde Borsele tot de Kern de inleiding op de debatavond van Stroom naar de Toekomst in Heinkenszand. Frits Otte gaf een overtuigend beeld van de stapeling aan energieprojecten die op Borsele afkomen.
inleiding

8 februari JOUW NIEUWS, JOUW VERHAAL
Op woensdag 8 februari is Mieke Jansen te gast in het radioprogramma "5 DAGEN, jouw nieuws, jouw verhaal" van NTR-POW. Andere gasten waren: Pieter Hazelager, Jan Krijger en Tom de Kunder. Het thema van deze week is kernenergie en de bus staat in het dorp Borssele.

7 februari BRANDBRIEF PROVINCIALE STATEN
Onze brandbrief ligt bij Gedeputeerde Staten van Zeeland. We hebben de brief mede namens 9 andere organisaties gestuurd.
brandbrief

5 februari BTDK NIEUWSBRIEF 4
BTDK NIEUWSBRIEF 4

4 februari NIEUWE FLYERS
We hebben de oude flyer aangepast en een nieuwe, vooral beeldende flyer gemaakt "4 generaties".
de aangepaste flyer
flyer "4 generaties" flyer

22 januari BTDK NIEUWSBRIEF 3
BTDK NIEUWSBRIEF 3

13 januari INSPREKEN BIJ PROVINCIALE STATEN EN EEN LAWAAIACTIE OP HET ABDIJPLEIN
Afgelopen vrijdag, 13 januari, hebben we ingesproken bij een vergadering van Provinciale Staten.
Kijk hier terug (vanaf 1:03 uur)   en Download hier onze boodschap aan Provinciale Staten

uitleg

Op het Abdijplein in Middelburg hielden we een korte ‘lawaaiactie’ en er is in het centrum van Middelburg geflyerd.
Omroep Zeeland en de PZC besteedden aandacht daar aandacht aan.

21 december BTDK NIEUWSBRIEF 2
BTDK NIEUWSBRIEF 2

15 december BTDK NIEUWSBRIEF 1
BTDK NIEUWSBRIEF 1

14 december EERSTE BTDK-BIJEENKOMST
Deze avond zien de sympathisanten en flyeraars van het eerste uur elkaar voor het eerst in het Van Hattumhuis in Ellewoutsdijk.

eerste bijeenkomst

8 december 2022 EERSTE ACTIE: FLYEREN IN DE GEMEENTE BORSELE